Bilal

Calcium and Food for Healthy Body Structure

Calcium and Food for Healthy Body Structure 

8 food varieties that give calcium to Bones 
for the Health and development of the body. 




 Debilitating bones as we age is viewed as a characteristic cycle however it isn't. Ordinary utilization of specific food sources can keep bones solid even in mature age. Nutrient D and calcium assume a significant part in reinforcing bones. There are some basic food sources that reinforce bones because of their high substance of nutrients D and calcium. 

Note: translation in Urdu is given below.

Yogurt: 

Yogurt is a food that contains a ton of nutrients D alongside calcium.



 One cup of yogurt contains 30% calcium and 20% nutrient D, the two of which meet the body's day-by-day prerequisite of supplements. 

Salmon: 

Salmon is another extraordinary nourishment for your bones. Salmon is plentiful in nutrients D and calcium.



 Likewise, fish additionally contains omega-3 which is viewed as valuable for your heart wellbeing. 

Milk: 

Milk plentiful in calcium and nutrient D is known as a total eating routine.



 8 ounces of milk contains 30% calcium and a great deal of nutrient D, which is helpful for reinforcing bones. 

Almonds: 

You can get strong and strong bones by adding almonds in your consistent diet 



. Notwithstanding calcium, you can likewise get solid fats from almonds, which are extremely advantageous for your general wellbeing. 

Cheese: 

Cheddar is well off in calcium, yet moderate use can guarantee sound bones. 



One and a half ounces of cheddar contains over 30% calcium, which is sufficient to meet the day-by-day necessity of calcium. 

Egg: 

Albeit one egg contains just 6% of nutrient D, it is a simple wellspring of nutrient D,



while the other egg yolk is plentiful in nutrient D. 

Spinach: 

Eat spinach on any occasion once each week to give central calcium to the bones. 

Spinach contains 25% calcium as well as plentiful in fiber, iron, and nutrient A. 

Orange juice: 

New malt juice doesn't straightforwardly contain calcium or nutrient D, yet it makes it simpler to get these fixings. Various investigations have shown that ascorbic corrosive in malt juice builds the body's capacity to assimilate calcium. *

کھانے کی اشیاء جو ہڈیوں کو کیلشیم مہیا کرتی ہیں

جسم کی اچھی نشوونما کے لئے مضبوط ہڈیاں ضروری ہیں۔ ہماری عمر کے وقت ہڈیوں کا کمزور ہونا ایک فطری عمل سمجھا جاتا ہے لیکن ایسا نہیں ہے۔ بعض کھانے کی اشیاء کا باقاعدہ استعمال بوڑھاپے میں بھی ہڈیوں کو مضبوط رکھ سکتا ہے۔ وٹامن ڈی اور کیلشیم ہڈیوں کو مضبوط بنانے میں اہم کردار ادا کرتے ہیں۔ کچھ ایسی آسان غذائیں ہیں جو وٹامن ڈی اور کیلشیئم کی اعلی مقدار کی وجہ سے ہڈیوں کو مضبوط کرتی ہیں۔

دہی:

دہی ایک ایسا کھانا ہے جس میں کیلشیم کے ساتھ ساتھ وٹامن ڈی کی بھی بہتات ہوتی ہے۔ ایک کپ دہی میں 30٪ کیلشیم اور 20٪ وٹامن ڈی پایا جاتا ہے ، یہ دونوں جسم کی روزانہ غذائی اجزا کی ضرورت کو پورا کرتے ہیں۔

سالمن:

سامون آپ کی ہڈیوں کا ایک اور عمدہ کھانا ہے۔ سالمین وٹامن ڈی اور کیلشیم سے بھر پور ہے۔ اس کے علاوہ مچھلی میں اومیگا 3 بھی ہوتا ہے جو آپ کے دل کی صحت کے لئے بہت فائدہ مند سمجھا جاتا ہے۔

دودھ:

کیلشیم اور وٹامن ڈی سے بھرپور دودھ کو مکمل غذا کہا جاتا ہے۔ 8 آونس دودھ میں 30 فیصد کیلشیم اور بہت زیادہ وٹامن ڈی ہوتا ہے ، جو ہڈیوں کو مضبوط بنانے کے لئے بہت فائدہ مند ہے۔

بادام:

آپ اپنی روز مرہ کی غذا میں بادام شامل کرکے صحتمند اور مضبوط ہڈیاں حاصل کرسکتے ہیں۔ کیلشیم کے علاوہ ، آپ بادام سے صحت مند چربی بھی حاصل کرسکتے ہیں ، جو آپ کی مجموعی صحت کے لئے بہت فائدہ مند ہیں۔

پنیر:

پنیر کیلشیم سے مالا مال ہے ، لیکن اعتدال کا استعمال صحت مند ہڈیوں کی ضمانت دے سکتا ہے۔ ڈیڑھ آونس پنیر میں 30 فیصد سے زیادہ کیلشیم ہوتا ہے ، جو کیلشیم کی روز مرہ کی ضرورت کو پورا کرنے کے لئے کافی ہے۔

انڈہ:

اگرچہ ایک انڈے میں صرف 6 فیصد وٹامن ڈی ہوتا ہے ، لیکن یہ وٹامن ڈی کا ایک بہت ہی آسان ذریعہ ہے ، جبکہ دوسرے انڈے کی زردی میں وٹامن ڈی کی بہتات ہے۔

پالک:

۔ہڈیوں میں ضروری کیلشیئم فراہم کرنے کے لئے ہفتے میں کم از کم ایک بار پالک کھائیں۔ پالک میں نہ صرف 25٪ کیلشیم ہوتا ہے بلکہ یہ فائبر ، آئرن   اور وٹامن اے سے بھرپور ہے

مالٹی کا رس:

 تازہ مالٹ کے جوس میں براہ راست کیلشیم یا وٹامن ڈی شامل نہیں ہوتا ہے ، لیکن اس سے یہ اجزاء حاصل کرنا آسان ہوجاتا ہے۔ متعدد مطالعات سے معلوم ہوا ہے کہ مالٹ کے جوس میں ایسکوربک ایسڈ جسم میں کیلشیم جذب کرنے کی صلاحیت کو بڑھاتا ہے۔ *

Post a Comment

0 Comments